Earth Hour 2018 celebrations in Russia

Cantus Mundi a mobilizat 25.000 de oameni pentru „Ora Pământului”

Programul Național Cantus Mundi a marcat „Ora Pământului” în 85 de localități din România, prin vocile reunite a 25.000 de persoane alături de cei 12.000 de copii și tineri hotărâți ca prin muzică să devină cetățeni activi ai planetei. Sub egida Earth Hour 2019, peste 300 de coruri Cantus Mundi s-au implicat la nivel național, prin intermediul muzicii, în cea mai mare mișcare voluntară de mediu, aderând astfel la o comunitate globală de peste două miliarde de oameni.

Cele peste 30 de piese din culegerile Cantus Mundi dedicate „Orei Pământului” au răsunat simultan în 33 de județe: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, București, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

Echipa Madrigal-Cantus Mundi a realizat un nou record. Să unești sub aceași cupolă și în același scop copii din 85 de localități, reprezintă o mare provocare dusă la îndeplinire cu mult entuziasm. Mă bucur că din ce în ce mai mulți factori ai societății înțeleg cât de importantă este educația muzicală în dezvoltarea civică a copiilor și nu îmi rămâne să cred decât că în curând vom ajunge la cele 4100 de coruri de care România are nevoie. Cantus Mundi va schimba România prin muzică!” a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

În capitală, echipa Cantus Mundi a oferit bucureștenilor prilejul să sărbătorească „Ora Pământului” în patru locuri: Mall Promenada, Opera Comică pentru Copii, Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” și Parcul Circului. Peste 2000 de spectatori au fost prezenți în cele patru zone, unde, timp de o oră, s-a întrerupt electricitatea și aproape 1.000 de copii au susținut natura prin cântec și momente muzicale speciale.

De la ora 20:00, terasa Mall Promenada s-a transformat într-o scenă „electrizantă” pentru ansamblul de percuție Cantus Mundi, condus de muzicianul Zoli Toth, ambasador „Earth Hour” în România din 2009 și formator al Programului Național Cantus Mundi. Ei au evoluat alături de cei 250 de copii din corurile Cantus Mundi, coordonate de Teodora Jaworski, solistă a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Împreună au realizat un show plin de energie, reușind să implice toți spectatorii în sărbătorirea „Orei Pământului” La ora 20:30, lumina s-a stins în malsi in cladirile de birouri din vecinatatea acestuia: Floreasca Business Park, The Lakeview, Sky Tower si Globalworth Tower . Spectacolul a fost organizat în parteneriat cu WWF România și Mall Promenada.

Acum 10 ani nu mi-ar fi trecut prin minte că un asemenea eveniment se poate întâmpla. Pentru mine este și mai special pentru că am participat împreună cu ansamblul de percuție pe care îl coordonez în cadrul Programului Național Cantus Mundi. Noi încercăm să educăm altfel copiii deoarece ei sunt speranța României de mâine. Mă bucur că muzica unește din nou oameni.” a spus artistul Zoli Toth.

La Opera Comică pentru Copii, alți 250 de coriști Cantus Mundi au întâmpinat publicul cu voioșie și entuziasm. Vizitatorii au putut să celebreze împreună „Ora Pământului” printr-o serie de exerciții muzicale și activități creative, precum floor piano, grădina cu clopoței, follow me sound tube și Folk on the roof.

Parcul Circului a găzduit un show muzical antrenant susținut de 300 de copii și tineri din Programul Național Cantus Mundi, alături de studenții de la Gașca Chitară Grozăvești.

La Casa Memorială „Tudor Arghezi”, publicul a petrecut „Ora Pământului” în natură, în frumoasa Grădină Mărțișor, fredonând alături de corurile Cantus Mundi cântece cunoscute pentru copii sau melodii folk din broșura editată special pentru sărbătoarea din acest an. Nu în ultimul rând, Emanuel Pecingină, membru al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut un recital surprinzător, cântând celor prezenți la clopote tubulare și toacă, instrumente de percuție tradiționale, folosite deseori în concertele prestigiosului ansamblu.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat prin activitatea membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.170 de coruri. 40.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top