Earth Hour se sărbătorește în toată țara, nu numai în orașele care participă la Competiția pentru Capitala Earth Hour 2014. Vă prezentăm aici nenumăratele activități și inițiative locale care fac din Earth Hour o sărbătoare de nivel național și vă invităm să vă alăturați mișcării noastre prin participarea le evenimentul din orașul dumneavoastră sau prin stingerea luminilor din casă sâmbătă, 29 martie, în intervalul 20.30 – 21.30.
BUCUREȘTI: La ora 14.00 ne adunăm pe Dealul Patriarhiei și protestăm pentru salvarea pădurilor din România de la încă 7 ani de distrugeri cauzate de lipsa finanțării de la stat, prin fondurile europene. Semnați petiția de aici https://www.petitieonline.com/salvati_padurile_romaniei și veniți cu noi în stradă. De la ora 20, noi, echipa WWF-România, împreună cu Asociația Star Education, vă așteptăm în Parcul Carol, la monument, unde v-am pregătit un spectacol unplugged: concert Sistem (formația Sistem se reunește de Earth Hour special pentru noi), recital Muse Quartet (supranumit Cvartetul Roșia Montană), jonglerii cu Incubator 107 pe ritmuri de tobe create de Jean-Baptiste Manitou (Asociația Humains Profiles). Bonus: băieții de la Pegas vin cu noile biciclete Pegas pe care le vom putea testa, renăscând astfel momente dragi din copilărie. Link eveniment: www.facebook.com/events/476037509164147/?ref=5.
Tot în București, Asociația Studenților Fizicieni organizează evenimentul Ora Pământului la Facultatea de Fizică, în campusul Măgurele. Activități: workshop în 28 martie, cu 100 de studenți in vederea creării de candele din hârtie reciclată pentru a fi folosite pe 29 martie; deschiderea evenimentului Earth Hour, aprinderea de către studenți și de către cadre universitare, a candeleleor din hârtie reciclată, concert în aer liber susținut de către studenți, lansarea de lampioane de către studenți si cadre universitare, implicarea studenților în acțiuni de reciclare prin strângerea candelelor în vederea conservării mediului înconjurator, vizionarea unui film cu tematică specifică, în facultate.
BÂRLAD: Se va închide iluminatul public în intervalul 20.30 – 21.30. Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza între orele 20.00 şi 21.30, observaţii astronomice din stradă în zona parcului „Victor Ion Popa”, pe strada Republicii (vis-a-vis de clădirea Romtelecom). Această activitate se va desfăşura numai dacă cerul va fi senin. Informaţii actualizate pentru toate activităţile organizate de Planetariul şi Observatorul Astronomic din Bârlad găsiţi pe site-ul: https://astrobarlad.wordpress.com şi pe adresa de Facebook: www.facebook.com/astrobarlad.
BRAȘOV: Centrul de Voluntariat Braşov alături de Primăria Municipiului Brașov vă invită să participați la următoarele activităţi:
– La ora 20:15, voluntarii și toate persoanele care doresc să se alăture își dau întâlnire la Modarom, urmând ca la ora 20:30, să pornească în marș pe traseul Modarom – strada Republicii – Piața Sfatului. Participanții sunt rugați să aducă lumânări, tip candelă
– În intervalul 20:45-21:30, va avea loc în jurul fântânii din Piața Sfatului, în timp ce iluminatul public va fi oprit, o expoziție cu borcane reciclate, pictate de voluntarii Centrului de Voluntariat și de participanții la concursul dedicat acestui eveniment (https://www.facebook.com/events/643115715735615/646135432100310/?notif_t=like), și se va cânta la diverse instrumente muzicale.
– Primăria Municipiului Braşov va opri, în intervalul 20:30 – 21:30, iluminatul public din tot centrul istoric al oraşului, respectiv zona clădirilor Primăriei Braşov şi a Poştei, Piaţa Sfatului, Piaţa Enescu, Parcul Titulescu, precum şi pe următoarele străzi: Mureşenilor, Republicii, Eroilor, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Sf. Ioan, Michael Weiss, Postăvarului, Politehnici şi Diaconu Coresi.
BUZĂU: Junior Chamber International Buzău organizează un eveniment în cadrul căruia luminile interioare și exterioare ale Palatului Comunal se vor întrerupe timp de o oră, se va realiza din lumânări simbolul Earth Hour și va avea loc un concert de muzică acustică susținut de elevi ai Liceului de Artă „Margareta Sterian”. În plus, se vor derula diverse activități de informare. Parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Buzău, Liceul de Artă Margareta Sterian, Generali, Unimec și General Marcons.
CLUJ: Primăria Municipiului Cluj-Napoca va întrerupe iluminatul în centru pentru o oră, iar Asociația Young Initiative îi invită pe clujeni să vină cu o lumânare și să asiste la lansarea de lampioane.
De asemenea, echipa Ligii Studenților Științelor Vieții (studenți ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară CN) vor realiza o instalație din lumânări reprezentând sigla Earth Hour. Suporturile pentru lumânări sunt realizate manual din hârtie reciclată (folosind acest material putem interveni la protecția mediului). Fiind unul dintre puținele locuri din Cluj-Napoca unde se organizează asemea activități, cu această ocazie, incinta campusului USAMV își deschide porțile și pe timp de seară publicului clujean, care este invitat să participe la acest eveniment în premieră și să viziteze o parte a Campusul Agronomiei într-o atmosferă feerică. Program: 20:00-20:30 – Ora Pământului- proiecții vizuale despre importanța protecției mediului și actualitățile despre acest eveniment mondial; 20:30-21:30 – se sting luminile și se aprind lumânările pe fond muzical asigurat de trupa Caminul 16.
GALAȚI: Între 20,30 şi 21,30, la Elice, gălăţenii sunt invitaţi să sărbătorească Ora Pământului. Membrii Asociaţiei „Tinerii şi Viitorul” împreună cu Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului (AJPM) vor aprinde lumânări şi vor asigura un concert de muzică live. Totodată, voluntarii de la “Tinerii şi Viitorul”, vor elibera la fiecare 15 minute câte trei lampioane.
Primăria Galaţi se alătură campaniei prin stingerea luminilor în intervalul respectiv pe Faleza Superioară a Dunării, pe segmentul cuprins între străzile Prelungirea Traian şi Prelungirea Coşbuc, dar şi în parcurile de la Elice şi Viva.
Gălăţenii care nu vor veni în parc pot sărbători o „oră fără lumină” prin stingerea tuturor luminilor din casă în intervalul 20,30 – 21,30. „Dacă vreţi să faceţi mai mult de atât, puteţi să scoateţi toate electronicele din priză, precum televizorul sau computerul, întrucât acestea consumă energie chiar şi atunci când sunt oprite, dar sunt conectate la priză”, arată o informare AJPM Galaţi.
IAȘI: Evenimente organziate de Primăria Municipiului Iași împreună cu partenerii săi:
– De Ora Pământului, între 20.30- 21.30 se va stinge iluminatul public pe pietonalul Stefan cel Mare, situat în centrul orașului şi iluminatul arhitectural la clădirile monument istoric din zonă: Mănăstirea Trei Ierarhi și Palatul Roznovanu. În acest interval orar va avea loc un spectacol de Street-Acting: 3 fachiri vor creea show-uri extraordinare cu flacari,uimind publicul prin miscarile realizate cu acuratete, manuind diferite instrumente care ard – funii, bile, bare, cercuri, etc.; inghit si sufla flacari. De asemenea, vor fi pregatite mai multe surprize împreună cu Clubul de Dans The Sky.
– Pe timpul zilei de 29 martie, între orele 14.00- 20.00, zona pietonalului Ștefan cel Mare – expoziție de proiecte de mediu împreună cu universitățile ieșene. Facultatea de Fizică (Universitatea Alexandru Ioan Cuza) va prezenta: măsurători de poluare electromagnetică, generată de telefoane mobile și de alte dispozitive din aceeași categorie (ieșenii pot verifica radiațiile electromagnetice emise de propriul telefon mobil), demonstrație de măsurare a radioactivității atmosferice, cameră de fotografiere IR, folosită pentru măsurători ale concentrației de dioxid de sulf, măsurători ale concentrației de pulberi de diferite dimensiuni din atmosferă („Dust track”), surse de energie alternativă (energie solară, eoliană, energii mecanice) și demonstrații de funcționare a unor dispozitive bazate pe astfel de surse de energie. Departamentul Inginerie si Managementul Mediului, Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iași va prezenta: expoziția Ingineria Mediului – o șansă la un viitor curat, studenți din Liga CHEMIS vor realiza o caroserie de mașină din PET-uri, prezentare aparatură pentru măsurarea, monitorizarea poluanților gazoși la emisie. Facultatea de Geografie și Geologie (Universitatea Alexandru Ioan Cuza) va realiza: o expoziție de fotografie cu peisaje din România și hărți de mediu, se va prezenta un sonometru pentru a măsura poluarea fonică, o trusă mobilă de monitorizare a calității apei și aerului precum și un adăpost meteo folosit pentru monitorizarea temperaturii în mediul urban. Spațiul expozițional va cuprinde și o zonă dedicată tineretului în care vor fi realizate din materiale reciclate un glob pământesc și alte obiecte surpriză. Facultatea de Biologie (Universitatea Alexandru Ioan Cuza) vor realiza o expoziție de produse bio, plante și insecte rare, aparat pentru determinarea fotosintezei. Asociaţia Grupul SistemIS împreună cu Societatea Ornitologică Română, vor avea o expoziţie de fotografie pe tema “Biodiversitatea din regiunea Moldovei”, vor rula prezentări ale proiectelor aflate în derulare şi se va realiza un workshop în legătură cu felul în care putem recicla peturile din plastic pentru a crea hrănitori pentru păsări. Împreună, studenţii de la O.S.S.E.I., ASAFI şi ATRAG Iaşi vor crea un mesaj luminos pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt ce face trimitere la evenimentul organizat.
– Campania IAȘI RECICLEAZĂ, locul deșeurilor nu este în preajma ta (deșeuri electrice și electronice vechi sau defecte). Acțiunea este organizată de Asociația Română pentru Reciclare RoRec în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și SC SALUBRIS SA. Toți participanții participă la o tombolă, marele premiu – o bicicletă. 29 martie 2014, ora 20.00 – extragerea câștigătorului.
ORADEA: Primăria Municipiului Oradea, hotelul Diuble Tree by Hilton, Cercetașii Oradea și Clubul Rotaract organizează un eveniment în centrul orașului, în cadrul căruia acesta se va închide circulației auto, se va întrerupe iluminatul, se va organiza o paradă cu torțe pe muzică interpretată de fanfara militară și se vor crea din lumânări sigla Earth Hour și siglele organizatorilor.
PITEȘTI: Între orele 20:30 şi 21:30, se vor stinge luminile în zona centrală a oraşului, iar în faţa Primăriei se va scrie cu lumânări ”ORA PĂMÂNTULUI 2014”. La acţiune vor participa reprezentanţii Primăriei Municipiului Piteşti şi elevii din cadrul şcolilor şi colegiilor piteştene care vor susține diverse momente artistice. De asemenea, și-au anuntat prezența și Clubul de Voluntariat Interact Pitesti și alte ONG-uri locale.
REȘIȚA: Asociaţia Euroland Banat și organizaţiile partenere – Libraria Semn de carte, Societatea pentru Cultură Metarsis, Biblioteca Judeţeană Paul Iorgovici, Asociaţia Speologică Exploratorii, Primăria Reşiţa şi alte organizaţii şi instituţii invită pe cei interesaţi, sâmbătă, 29 martie, la 20:30, în Piaţa 1 Decembrie 1918, cu o lumânare, pentru a admira Centrul Civic al Reşiţei într-o altă lumină. Pentru o oră, dorim să ne cunoaştem, să povestim din experienţa personală, din acţiunile făcute în anii trecuţi şi care se leagă de fenomenul încălzirii globale, al schimbărilor climatice, despre drumeţiile si frumuseţile naturii. Dorim sa împărtăşim din planurile şi proiectele care ne pot îmbunătăţi viaţa de zi cu zi în comunitatea în care trăim. Propunem un schimb de idei si discuţii libere intr-o atmosferă relaxată, pozitivă şi cu voie bună. Participanții sunt invitați să lase un mesaj cu ocazia evenimentului și să-l introducă în cele 2 globuri confecționate de voluntari.
La buna dispoziţie vor contribui formaţia „Sens Unic” şi prietenul Zoli într-un concert unplugged la lumina candelelor si al lampioanelor.
La eveniment s-au mai alăturat Salvați Copiii, școli și licee. Pentru cei mici va fi lectură de povești la lumina lumânării.
Despre celelalte surprize veţi afla sâmbătă seara în jurul fântânii şi la barurile din jur care s-au alăturat evenimentului, prin stingerea luminilor.
Primăria Reșița va întrerupe iluminatul în centrul civic, iar Consiliul Județean în clădirea administrativă.
ROMAN: Întreruperea iluminatului public pe bulevardul Roman Muşat – E85, tronsonul Hotel Roman-Giratoriul Florilor, întreruperea iluminatului ornamental la: sediul central al PMR, Casa căsătoriilor, Poliţia Locală Roman, Biblioteca municipală, Muzeul de Artă, Vila Calistrat Hogaş, Stejarul Unirii – Smirodava, Ştefan de Mare – sens giratoriu Favorit, Casa de Cultură. Întreruperea circulaţiei auto pe E85(b-dul Roman Muşat), tronsonul Hotel Roman-Giratoriul Florilor. Marşul elevilor (şcoli+licee, 30elevi/instituţie): elevii de gimnaziu vor porni de la Giratoriul Florilor, iar cei de liceu vor porni de la Hotel Roman cu punct de întâlnire statuia lui Roman Muşat. Elevii vor veni cu candele şi vor primi din partea Primăriei Roman beţişoare/brăţări luminoase cu care vor lumina traseul parcurs. În faţa statuii, elevii proveniţi din fiecare instituţie în parte vor uni brăţările în formă de cerc, iar în interiorul cercurilor vor fi depuse candelele. La finalul manifestaţiei vor fi aprinşi cca. 10 vulcani cu scântei.
ROȘIORII DE VEDE:
– Ora 2030 – Toţi roşiorenii responsabili sting lumina (Stingerea iluminatului public stradal şi în sediile unor instituţii sau locaţii reprezentative din municipiu: Primăria Municipiului Roşiorii de Vede; Direcţia pentru Cultură, Educaţie, Creaţie şi Sport (la structurile sale: Casa de Cultură a Municipiului Roşiorii de Vede, Biblioteca Municipală „Gala Galaction”, Muzeul de Istorie „Petre Voivozeanu”; Centrul Cultural; Centrul Cultural Multifuncţional „Alexandru Popescu Tair”); Parcul Central; Monumentul Eroilor din faţa Primăriei; alte instituţii publice; unităţi de învăţământ; agenţi economici etc.)
– Intervalul 2030– 2100 – „Lumină pentru viitor” – Parada roşiorenilor cu lumânări în mâini, organizată pe traseul: Centrul oraşului – Str. Dunării – Primăria Municipiului Roşiorii de Vede, cu participarea elevilor şi profesorilor din şcolile şi liceele roşiorene, a membrilor Cercului de Muzică al Casei de Cultură, a membrilor Clubului ATAC Roşiorii de Vede şi ai Academiei Olimpice Române – Filiala Teleorman, alţi cetăţeni ai oraşului.
– Ora 2100 – Acasă pe Planeta Albastră – Spectacol susţinut de membrii Cercului de Muzică al Casei de Cultură, coordonaţi de Tedy Stângă şi Silviu Arsu.
Locație: Platoul din faţa Primăriei
– Ora 2130 – Aprinderea luminilor în oraş
SIBIU: Voluntar în Sibiu organizează un eveniment începând cu ora 20:00 în Piața Mare, la care vor lumina întreaga piață cu lumina naturală, din borcane decorate de cetățeni în cadrul unui concurs și a unui atelier de creație ce se derulează vineri, 28 martie. În plus, la Muzeul de Istorie Naturală va avea loc o acţiune educativă coordonată de către muzeograf Ana-Maria Păpureanu, iar Muzeul Brukenthal sărbătorește evenimentul prin întreruperea iluminatului.
SIGHETU-MARMAȚIEI: Pe parcursul Orei Pământului se va întrerupe iluminatul public stradal în municipiu. De asemenea, Astroclubul SARM Sighet va organiza o sesiune de observații astronomice prin telescop între orele 20:00 – 21:30 în Parcul din fața cinematografului Mara. Alte detalii pe https://sighet.astroclubul.org și pe pagina de AstroInfo de pe Facebook: www.facebook.com/AstroInfo.
Orașe care marchează Earth Hour prin întreruperea iluminatului public: Alexandria (Primăria Municipiului Alexandria, împreună cu serviciile publice subordonate și cu toate unitățile de învățământ), Călărași, Constanța (la sediile primăriei și la institutiile din subordine), Deva (Primăria, Prefectura, Consiliul Județean, Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, Teatrul de Artă, Muzeul Civilizației Dacice și Romane „Magna Curia”, unitățile de învățământ de pe raza municipiului), Drobeta Turnu Severin, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Piata Neamț (la Curtea Domnească).
Muzee și instituții care marchează Earth Hour 2014: Palatul Parlamentului, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național de Artă, Ateneul Român, Biblioteca Centrală Universitară, British Council; Muzeul Național Peleș; Muzeul Brukenthal și Muzeul de Istorie Naturală.