- Numeroase clădiri-simbol din țară au stins lumina: Palatul Parlamentului, Castelul Bran, Parcul Coloanei fără Sfârşit din Târgu Jiu
- Pentru prima oară a fost oprit iluminatul literelor „Brașov” de pe Tâmpa
- 12.000 de copii și tineri din Programul Național Cantus Mundi au transmis un mesaj despre importanța naturii, prin cântec
- Membrii cluburilor TANS, TANZ și TADS au organizat evenimente de Ora Pământului în Bantul Montan și pe Faleza Dunării
- Tricourile Earth Hour și panda au fost găzduite într-un pop-up shop la Printoteca
- Alex & the Fat Penguins au strâns fonduri pentru natură, cu ocazia Orei Pământului
- #leapsapentrunatura a mobilizat sute de persoane online și continuă până la Ziua Pământului, pe 22 aprilie
Dacă fiecare persoană din România ar participa la Ora Pământului, prin stingerea luminii timp de o oră, ar putea fi economisiţi peste 1,16 milioane de kilowaţi/oră, comparabilă cu consumul anual al unei comunităţi de circa 2.200 de locuitori sau cu producţia anuală dintr-o microhidrocentrală de 133 kW putere instalată. (sursa)
Ne-am reunit încă o dată, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la schimbările climatice și pierderea biodiversității. Peste tot în țară au avut loc diferite activități, de la concerte, piese de teatru, sesiuni de observații astronomice, ture cu bicicletele, iar lumânările și felinarele aprinse în România de Ora Pământului au atras atenția tuturor asupra unor specii-emblemă și ecosisteme extrem de importante – sturionul, zimbrul, ursul brun, pădurile virgine.
Mai jos, vă prezentăm câteva dintre activitățile care au avut loc cu ocazia Earth Hour 2019.
Piatra-Neamț
Primăria municipiului Piatra-Neamț a inițiat o campanie de conștientizare și responsabilizare a cetățenilor pentru protejarea naturii, pentru a încuraja economia de energie și folosirea mijloacelor de transport nepoluante. Primăriei i s-a alăturat Asociația Sens Civic din Piatra-Neamț și Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Între oele 20:30-21:30 a fost întrerupt iluminatul public și architectural la muzeele și instituțiile din Piața „Curtea Donmeacă”.
Hunedoara
În Hunedoara s-au stins luminile pe B-dul Libertății – str. Constantin Bursan – str. Castelului – curtea exterioară a Castelului Corvinilor. Aici, tineri voluntari de la „Cercetașii României” au scris, cu ajutorul lumânărilor, numele municipiului Hunedoara.
Făgăraș
Cercetașii Romaniei – filiala Fagaraș – sub coordonarea d-lui Aurel Frâncu, au realizat golguțe cu lumanari pe aleea din jurul Cetății Făgăraș.
Cluj-Napoca
In ScoutHouse, Cercetașii au organizat un eveniment cu teatru senzorial și teatru de umbre pentru adulți și copii. In același timp, pe strada Eroilor, în zona clopotului, alti cercetași au animat comunitatea clujeană prin cântece la chiatară și forme din gulguțe, în care au aprins lumânări.
Constanța
ONG Mare Nostrum a stins lumina în Parcul Arheologic din Constanța și au aprins peste 3.000 de lumânări, alături de constănțeni și partenerii organizației. Lumânările au fost așezate astfel încât să reprezinte diverse simboluri stilizate și mesaje ce sunt în directă legatură cu natura și cu protecția mediului: 60+, ‘;Verde-n față’, forme de copaci și flori.
București
La Școala Generală 195 din București elevii au pregătit afișe – realizate manual – pentru a fi amplasate la aviziere, în magazine și în alte locuri publice – totul pentru a informa cât mai mulți oameni despre Ora Pământului și pentru a îi încuraja să participe.
Adevărații VeloPrieteni au organizat, ca în fiecare an, o plimbare cu bicicleta prin centrul Bucureștiului, pornind de la „Rondul Biciclistilor” din Parcul Izvor pe traseul Parcul Izvor, Piața Unirii, Piața Romană, Piața Victoriei, Charles de Gaulle, Bulevardul Kiseleff, Calea Victoriei și retur la Izvor.
Terasa Mall Promenada s-a transformat într-o scenă „electrizantă” pentru ansamblul de percuție Cantus Mundi, condus de muzicianul Zoli Toth, ambasador „Earth Hour” în România din 2009 și formator al Programului Național Cantus Mundi. Ei au evoluat alături de cei 250 de copii din corurile Cantus Mundi, coordonate de Teodora Jaworski, solistă a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Împreună au realizat un show plin de energie, reușind să implice toți spectatorii în sărbătorirea „Orei Pământului”. La ora 20:30, lumina s-a stins în mali și în clădirile de birouri din vecinatatea acestuia: Floreasca Business Park, The Lakeview, Sky Tower si Globalworth Tower . Spectacolul a fost organizat în parteneriat cu WWF România și Mall Promenada.
În AFI Cotroceni, Discovery și WWF au lansat îndemnul „Stinge lumina și deschide ochii”, pentru a încuraja oamenii să ia măsuri pentru a proteja planeta – de la stingerea luminii timp de o oră sâmbătă, între orele 20:30 și 21:30, și până la acțiuni cu impact pe termen lung precum susținerea proiectelor de conservare a speciilor de animale sălbatice aflate în pericol, cum ar fi tigrii. Sâmbătă vizitatorii centrului comercial s-au putut bucura de surprizele din zona Discovery, iar cei mici au participat la sesiuni de face painting și au aflat mai multe despre tigri, în contextul unei noii ediții a Orei Pământului și a premierei emisiunii-documentar „Tigerland” în data de 31 martie.
Timp de o săptămână, înainte de ora Pământului, ursul Panda WWF a fost găzduit de Printoteca Lipscani. De aici, iubitorii de natură și-au putut achiziționa tricourile Earth Hour, create din bumbac organic și printate cu grijă pentru natură, care să îi ajute să aprindă conversații intense despre ceea ce e important, dar uneori este mai greu de povestit: despre păduri și poteci cu povești, râuri străbatute intr-un caiac, urși, râși, păsări, capre negre, nuferi, Deltă, pescărași, sturioni preistorici, zimbri, vidre și câte și mai câte.
Brașov
WWF România și Primaria Municipiului Brașov au organizat un eveniment în Piața Sfatului, cu jonglerii cu foc, momente de dans și un recital susținut de copii din cadrul Programului Național Cantus Mundi, totul pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la responsabilitatea pe care o avem, fiecare dintre noi, față de planeta noastra și față de viitorul nostru. In mod simbolic, pe lângă stingerea iluminatului public în zona centrală, a fost stins și iluminatul literelor de pe Tâmpa.
Castelul Bran a stins toate luminile, susținând Ora Pământului.
Hațeg
Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și o mulțime de voluntari au organizat un vernisaj pe întuneric la muzeul din Hațeg și au creat, din lumânări, un zimbru.
Densuș
Elevii de la Școala Gimnazială din Densuș s-au întâlnit și au discutat despre importanța naturii și au realizat conturul unui zimbru din lumânările aprinse de Ora Pământului.
Armeniș
Cel mai mare zimbru din lume a fost zărit la Armeniș, unde cluburile TANS (Tineri Activi pentru Natura Sălbatică) din Feneș și Armeniș au creat conturul unui zimbru din lumânări aprinse de Ora Pământului, pentru a arăta tuturor că zimbrul este important atât pentru natură, cât și pentru comunități. Ei au mai organizat și o cursă cu bicicletele, pentru a sărbători Ora Pământului în mod activ.
Teregova
Elevii de la Liceul Technologic Sf. Dumitru, alături de membrii Clublului TANZ (Tineri Activi pentru Natură și Zimbri) au organizat un eveniment la care elevii au discutat despre natură și au povestit patru acțiuni pe care le fac ei pentru a proteja natura, au pictat borcane și au scris mesaje despre natură din lumânari. Apoi s-au plimbat prin localitate, cântând doine.
Roman
Municipiul Roman a organizat o proiecție de film și un tur ciclist. De asemenea, iluminatul ornamental a fost întrerupt în noaptea de 30 spre 31 martie la sediile municipalității și iluminatul public pe cea mai importantă arteră rutieră, în intervalul orar 20.30 – 21.30.
Sighișoara
Pentru a marca Ora Pământului a fost întrerupt iluminatul public în Cetatea Medievală. Corurile din programul Cantus Mundi: corul Harmony – Școala Gimnazială „Zaharia Boiu” și corul Cromatic – Colegiul Național „Mircea Eliade”, au susținut un recital în Piața Cetății, între orele 20.30–21.30.
Galați
Membrii Clubului TADS ( Tineri Activi pentru Deltă și Sturioni) din Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Galați, sprijiniți de WWF România, au organizat un eveniment cu muzică, dans, precum și mesaje despre natură, realizate din lumânări, pe Faleza Dunării.
Bistrița
De la ora 20.30, timp de o oră, iluminatul public în oraș a fost întrerupt. Între orele 20.30 – 21.00, bistrițenii au participat la turul ciclist „Connect2Earth”, pe traseul Piața Centrală – strada Gheorge Şincai – Bulevardul Independenţei – Întoarcere sens giratoriu Kaufland si retur – Bulevardul Independenţei (Aleea de biciclete) – strada Alexandru Odobescu – strada Parcului – strada Vasile Conta – strada C.R. Vivu – strada Bistricioarei- Piaţa Petru Rareş – strada Dornei – Piaţa Centrală. Între orele 21.00 – 21.30, în zona centrală a orașului, a avut loc un spectacol de lumină oferit de Trupa SIRIUS.
Buzău
Iluminatul public a fost întrerupt în zona Palatului Comunal, între orele 20.30 si 21.30, de Ora Pământului.
Vâlcea
Scuarul Mircea cel Batran a fost scufundat în întuneric și au avut loc mai multe activități. Printre acestea se numără piesa de teatru Micul Prinț , pusă în scena de actorii Teatrului Municipal Ariel , un recital muzical oferit de 100 de elevi coordonati de prof. Marian Stroe în cadrul Proiectului coral național Cantus Mundi , animație cu baloane Micul Rogger, o sesiune de observatii astronomice prin intermediul telescopului mobil, picturi în întuneric – desene tematice fluorescente, lectura la lumina lumânării și a felinarelor în zona de Biblioteca Stradală, precum și realizarea, din lumânări și gulguțe, a hărții României și a logo-ului 60+.
Turda
Grupul John Viser de Cercetași Câmpia Turzii, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului au organizat un eveniment de Ora Pământului. In acest interval orar, iluminatul public și ornamental din Parcul Municipal (Berc) a fost stins, iar Cercetasii și angajatii Primăriei au aprins lumânări alături de ceilalți participanți la eveniment, pentru a marca Ora Pământului.
Timișoara
Pentru a marca Ora Pământului 2019, municipalitatea timişoreană, prin Casa de Cultură a Municipiului, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Societatea Română pentru Astronomie Culturală, a organizat în Piaţa Unirii o serie de activități: de la telescoape astronomice prin care vizitatorii au putut observa bolta cerească, până la concerte și spectacolul „Ielele nopții”.
Bârlad
Prin inițiativa echipei de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan”, „Ora Pamantului” a fost sărbătorită prin observații astronomice în strada. Primaria a întrerupt iluminatul public în data de 30 martie 2019, intervalul orar 20.30 – 21.30.
Craiova
JCI Craiova, Asociația Studenților din Facultatea de Fizică din Craiova, Cercetașii României – Craiova și Primaria Municipiului Craiova au organizat o serie de activități în zona centrală a orașului precum expoziții cu generatoare de energii regenerabile și cu produse fabricate din materiale reciclabile (Holul Central – Universitate), concert unplugged (Mercur Center), animație cu flăcări (Mercur Center).
Târgu Jiu
„Ora Pământului“ a fost marcată în municipiul Târgu Jiu, în Parcul Coloanei fără Sfârşit, acolo unde s-au stins luminile, timp în care s-au făcut observaţii astronomice cu luneta. Acţiunea este desfăşurată de către Organizaţia Naţională Cercetaşii României Filiala Tg-Jiu „Ecaterina Teodoroiu”, Astroclubul SARM Gorj, Gorjenii lui Brâncuşi şi Clubul Copiilor Bumbeşti-Jiu.
Panciu
A fost organizată o campanie de plantare a 3000 de puieți de salcâm, la Mănăstirea Brazi din Panciu. Această activitate a fost organizată cu sprijinul Ocolului Silvic Panciu – Valea Caregnei – care asigură puieții de salcâm, în parteneriat cu Protoieria Panciu și Mănăstirea Brazi Panciu. Acțiunea face parte din programul activităților derulate la nivelul comunității locale, în perioada 25-30 martie 2019 și dedicate evenimentului mondial Ora Pământului 2019, la care orașul Panciu participă al unsprezecelea an consecutiv.
Vaslui
Activitățile în aer liber – ture cu bicicleta, crosuri – au fost promovate de „Ora Pământului” la Vaslui. De asemenea, iluminatul public a fost întrerupt începând din zona Primăriei, tronsonul ce duce spre Centru Civic și inclusiv în Centrul Civic.
Baia Mare
ONG-ul Team for Youth Association din Baia Mare și Școala Gimnazială „Dr. Victor Babes” s-au alăturat Orei Pământului. Copiii au realizat becuri din hârtie reciclabilă cu mesaje pentru protejarea naturii și din crenguțele tăiate primăvara pentru a curța copacii au realizat un copac împodobit cu beculețele ce trag semnale de alarmă. Au realizat și postere prin care elevii au conștientizat ce înseamnă Earth Hour și au transmis un mesaj creativ și personalizat.
În Piața Cetății din Baia Mare, WWF împreună cu Primăria, Asociația Muntomani și Cercetașii României au creat, din lumânari, un arbore enorm pentru a conștientiza importanța naturii în viața noastră și a promova Codrii Seculari de la Strâmbu-Băiuț, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Cercetașii Royal Rangers au animat atmosfera cu diferite cântece la chitară și jocuri pentru copii
Cantus Mundi
Programul Național Cantus Mundi a marcat „Ora Pământului” în 85 de localități din România, prin vocile reunite a 25.000 de persoane alături de cei 12.000 de copii și tineri hotărâți ca prin muzică să devină cetățeni activi ai planetei. Sub egida Earth Hour 2019, peste 300 de coruri Cantus Mundi s-au implicat la nivel național, prin intermediul muzicii, în cea mai mare mișcare voluntară de mediu, aderând astfel la o comunitate globală de peste două miliarde de oameni.
Pingback: Ora Pământului – Tips & Tricks - Implicat în comunitate