Competiția pentru Capitala Earth Hour

 

În 2012, am lansat Competiția pentru Capitala Earth Hour și am invitat orașele din România să se întreacă în idei, proiecte și inițiative din domeniul protecției mediului înconjurător.

 

Ediția 2012 – Buturuga mică răstoarnă carul mare: 20 de orașe au răspuns apelului nostru de atunci și s-au înscris în competiție, iar în etapa finală s-au întrecut : Bistrița, Iași și Timișoara O săptămână mai târziu, pe 31 martie 2012, chiar de Earth Hour, Bistrița primea de la WWF-România, în cadrul evenimentului oficial, titlul oficial de Capitala Earth Hour 2012,

 

Tot atunci, primarul orașului Bistrița a lansat o provocare locuitorilor:  blocul care va înregistra cel mai redus consum de apă pe parcursul a 6 luni de zile (iulie – decembrie 2012) va beneficia din partea primăriei de proiectarea, amenajarea și dotarea spațiului verde aferent, precum și de scutirea personelor fizice din blocul respectiv de la plata impozitului pe locuință pentru 2013. Provocarea primarului a fost un mecanism de a stimula apariția unei schimbări – la nivel comportamental sau chiar de mentalitate a oamenilor, schimbare care reprezintă esența mesajului Earth Hour.

 

Ediția 2013 – Întrecere între elevi și liceeni: În 2013, bătălia finală pentru titlu s-a purtat între Timișoara (a doua oară consecutiv în competiție), Botoșani și Ploiești. În etapa finală, în cele 3 orașe s-au colectat 9 tone de deșeuri PET, din care 3,6 tone la Timișoara, 2,9 tone la Botoșani și 2,7 tone la Ploiești. O mare contribuție la desfășurarea finalei au avut-o elevii și copiii, care au venit cu sutele la cele 3 evenimente simultane.

 

La Timișoara, organizatorii le-au pregătit acestora o surpriză, amplasând în Piața Operei mai multe aparate numite „ecotrit” care compactează pe loc deșeurile reciclabile. Introducând câte un ambalaj PET în aparate, fiecare tânăr ecologist a primit un bon pe baza căruia a primit dulciuri, asistând în același timp la o scurtă lecție despre reciclare și „viața” unui PET.

 

Timișoara a fost desemnată Capitala Earth Hour 2013, organizând evenimentul oficial Earth Hour unde orășenii s-au bucurat de concerte, observarea corpurilor cereşti şi alte activităţi. În același timp, în alte 42 de orașe din România, Earth Hour strângea laolaltă cetățeni de toate vârstele în manifestări diverse care au vorbit despre comuniune, responsabilitate și atenție la lucrurile frumoase care ne susțin existența.

 

Ediția 2014 – Luna Earth Hour: În 2014, competiția  a fost adresată nu doar instituțiilor publice, ci comunităților locale în ansamblu. Aceasta s-a derulat în decurs de o lună, 3–29 martie 2014. Ţelul principal a fost crearea unor comunităţi vii care să fie implicate în activități pentru toate vârstele și categoriile sociale. 13 orașe s-au înscris în competiție. Salonta, Bistrița și Craiova au obţinut un scor foarte bun, organizând tururi cicliste, plantări şi adopţii de spaţii  verzi. Tulcea s-a clasat pe locul secund pentru organizarea unor activități educaționale și practice și printr-un program de Earth Hour care a pus în prim-plan identitatea culturală a Dobrogei, prin dansuri populare și cântece folclorice. Tulcea a câştigat astfel premiul special WWF pentru „Programul cel mai bine ancorat în realităţile şi cultura locale”.

 

Orașul câștigător a fost Satu Mare, cu o echipă de 5 entităţi locale coordonate de Asociația de Copii și Tineri ACT 4U. Membrii echipei au implementat un plan de 27 de acţiuni într-un timp record de 9 zile, concentrându-se pe acţiuni de educare şi informare a comunităţii; de asemenea, au colectat şi reciclat 565 kg de PET-uri, hârtie, PET-uri şi electrocasnice uzate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top