Lista evenimentelor Earth Hour 2016 din România

Adjud

Pe 19 martie 2016 Primăria îi invită pe toți adjudenii să vină în Parcul municipal cu o sursă de lumină (felinar, lanternă, candele etc.) și să stingă lumina acasă timp de o oră, începând cu ora 20:30.

Un șir de voluntari vor parcurge traseul dintre Colegiul Tehnic „Gheorghe Balş” Adjud şi Casa de Cultură „Tudor Vornicu “ începând cu orele 20:00, într-o plimbare pe jos sau cu bicicleta.
Se va opri iluminatul arhitectural de la: Casa de Cultură „Tudor Vornicu” Adjud , Parcul Municipal, zona Primăriei.

 

Avrig

Școlile din Avrig se mobilizează pentru Ora Pământului întreaga săptămână, iar sâmbătă copiii își invită părinții la o seară în familie, la lumina lumânărilor.

 

Arad

Între orele 20:30 și 21:30 se va opri iluminarea stradală pe bulevardul Revoluției, timp în care o trupă locală de muzică folk va susține un recital acustic pe platoul din fața Primăriei Municipiului Arad.

 

Bârlad

Planetariul și Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” organizează o seară de astronomie în centrul orașului, cu susținerea autorităților locale, care vor întrerupe iluminatul public în zonă, timp de o oră.  Sub motto-ul „când stingi un bec se aprinde o stea”, evenimentul va atrage atenția asupra faptului că luminile în exces afectează calitatea cerului. Din oraș se văd mult mai puține stele pe cer, în comparație cu localitățile rurale sau din zone nepopulate. Așa că profităm de stingerea luminilor.

 

Bistrița (Capitală Earth Hour in 2012)

20:00 – 21:30 Spectacolul gulguţelor
Voluntarii Asociaţiei „Cercetaşii bistriţeni” vor amplasa lampioane cercetăşeşti luminoase în zona pietonală „Liviu Rebreanu”,
20:30 – se întrerupe iluminatul public în intregul oraș timp de o oră
20: 30 – 21:30- Pedalăm pentru energie verde – ECO-BIKE
Participă grupurile ECO şi elevii claselor primare care frecventează programul de educaţie ecologică de la “Şcoala Verde”
Trei biciclete generează energie electrică pentru alimentarea iluminatului de la demonstraţia trial bike
20:30- 21:00 TUR CICLIST „Pedalăm pentru pământ”
Traseu: Piaţa Centrală – str. Gh. Şincai – b-dul Independenţei – sens giratoriu Kaufland – b-dul Independenţei – str. Gării – b-dul Republicii – str. B. Şt. Delavrancea – Str. Dornei – Piaţa Centrală
Acţiune organizată în colaborare cu Bistritz Bike Shop.
21:00 – 21 :20 Spectacol luminos de acrobaţii pe bicicletă, susţinut de Levente Ianosi.

 

Brașov

Pe 19 martie, în intervalul 20:30 – 21:30, va fi oprit iluminatul public din tot centrul istoric al orasului, respectiv zona clădirii Primariei Brasov și a Postei, în zona Rectoratului, Piața Sfatului, Piața Enescu, Parcul Titulescu și străzile: Mureșenilor, Republicii, Eroilor, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Sf Ioan, Michael Weiss, Postavarului, Politehnicii și Diaconu Coresi.

 

Brăila

Primaria Municipiului Brăila și Inspectoratul Școlar Județean invită clasele de liceu din Municipiul Brăila să participe, sâmbătă, 19 martie, ora 17.00, la o plimbare cu bicicleta împreună cu prietenii, vecinii, familia sau colegii pentru a marca Ora Pământului. Întâlnirea participanților are loc în parcarea laterală a Primăriei la orele 16.30, plimbarea având traseul: parcarea Primariei – B-dul Independeței – Calea Galati- B-dul Al. I. Cuza – B-dul Sulinii – Grădina Publică.

Seara, de la orele 19.45, în Grădina Publică va avea loc un program artistic, iar de la ora 20.30 până la 21.30, municipalitatea va stinge iluminatul stradal din Gradina Publică și Piața Poligon, dar și iluminatul arhitectural al unor clădiri de patrimoniu din municipiul Brăila (Teatrul „Maria Filotti”, Casa „Petre Stefanescu Goanga”, Colegiul National „N Balcescu”, Scoala Gimnaziala „Sandu Aldea”). 

 

București

Sub mesajul simplu „De Ora Pământului pedalăm pentru un oraș curat și prietenos cu biciliștii”, ne întâlnim pe 19 martie, la 19:30, la „rondul fără nume”, punct situat vizavi de Palatul Parlamentului, pe Bulevardul Națiunilor Unite, căruia vrem să îi dăm identitatea „Rondul bibicliștilor” inclusiv în acte, considerând că bicicliștii merită mai multe repere în Capitală. Ne organizăm și la ora 20.30 plecăm să biciclim timp de o oră, pe traseul Parcul Izvor, Unirii, Piața Romană, Piața Victoriei, Charles de Gaulle, Bulevardul Kiseleff, Calea Victoriei și retur la Izvor.

Organizatori: WWF-România, Adevărații Veloprieteni și Skirtbike.

 

Călan

La ora locală 20.30 va fi stins iluminatul public (sperăm că vor face asta și majoritatea instituțiilor din oraș și cetățenii), iar la Stadionul Victoria din Călan, se vor aprinde lumânări pe lungimea scuarului de la intrarea în baza sportivă.
Comunitatea este invitată să stingă luminile în case și să iasă la o tură cu bicicleta sau la o plimbare simbolică prin oraș. Bicicliștii vor fi conduși de sportivii de la VICTORIA Călan (firește, pe biciclete☺) pe un traseu de cca. 20 de minute, care va avea ca punct de plecare și de sosire baza sportivă.
În zilele premergătoare, voluntarii Asociației CĂLAN 1387, vor planta un număr de 100 de puieți, în cadrul acțiunii eco-civice ”Un pui de om și-un pui de pom”, ajunsă în 2016 la cea de-a treia ediție, prin care plantăm în oraș câte un pom pentru fiecare copil născut în comunitate în anul precedent. Plantarea se va încheia în 19 martie dimineața.

 

Cluj-Napoca

Asociația Tineretul ONU din România, Filiala Cluj, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Spirit Flames, organizează sâmbătă, 19 martie 2016, începând cu ora 20:30, în Piața Unirii un eveniment de celebrare a Orei Pământului (Earth Hour) 2016 prin care se urmărește conștientizarea populației în legătură cu efectele folosirii curentului electric în exces.

 

Constanța

Timp de o oră, pedalăm pe biciclete în Constanţa pentru a promova acest mijloc alternativ de deplasare într-un oraş sufocat de maşini, devenit o mare parcare. Întalnirea va avea loc la ora 19:45 şi plecara la ora 20.00 pe următorul traseu: Casa de Cultură-Parc Gara-Ferdinand-Harta Mozaic-strada Mircea-Capitol-Blvd.Tomis-Dacia-Brotacei-strada Sucevei-Lapuşneanu-Dacia (fântână).

 

Craiova

Iluminatul public va fi sistat în intervalul 20.30 – 21.30 în zona centrală a oraşului (Centrul Vechi, Piaţeta Fraţii Buzeşti, Piaţa William Shakespeare, English Park, Piaţa Mihai Viteazul). Clădirile reprezentative care vor stinge lumina: Universitate, Teatrul Naţional Marin Sorescu, Primăria Municipiului Craiova, Muzeul de Artă, Muzeul de Ştiinţe, Muzeul de Istorie şi Casa Baniei.

Evenimente programate pentru 19 martie :

– Marş pentru Pământ pe traseul Universitate – Centrul Vechi – Lipscani – Piata Mihai Viteazul;

– Reprezentare street workout – Fitness Urban Craiova;

– Moment artistic Generatia Folk;

– Urban Bike Show;

– Dance for Earth alături de cluburile de dans din oraş;

– Observaţii astronomice alături de centrul AstroEd – Universitatea din Craiova

 

Deva

Primăria Deva, împreună cu CS Faerag si grupul Skirt Bike organizează o tură cu bicicleta în oras. Traseul va începe la orele 18.00 în Piața Unirii și se va încheia în jurul orelor 19.15 – 19.30 în Piața Arras. Tura cu bicicleta are o lungime de circa 8 km. Intenționăm ca la sosire să mai organizăm o lansare de lampioane și eventual un scurt moment artistic, dar nu este încă sigur.

De asemenea, între orele 20.30 și 21.30 va fi stins iluminatul ambiental de pe clădirile reprezentative din oras și, unde este posibil, iluminatul public.

 

Galați

Prieteni ai naturii de toate vârstele sunt aşteptaţi în data de 19 Martie 2016, între orele 20.30 şi 21.30, pe Faleza Superioară la Elice, să fie alături de comunitatea globală printr-o contribuţie simbolică, aceea de a stinge voluntar lumina în locuinţele proprii, în clădirile în care îşi desfîşoara activitatea, precum şi iluminatul ambiental/arhitectural la cladirile pe care le deţin.

 

Giurgiu

„Pedalăm pentru natură” este provocarea lansată copiilor între 10-18 ani din Giurgiu : o competiție cu startul pe Strada pietonală, sâmbătă 19 martie, de la orele 10:00. Seara, de la 20 :30, se vor stinge luminile în locurile reprezentative din oraș.

 

Hunedoara

Iluminatul public se va opri timp de 60 de minute, timp în care în fața Casei de Cultură un grup de tineri voluntari si cetățeni ai orașului vor scrie cu ajutorul lumânărilor, numele municipiului nostru – Hunedoara.

 

Iași

„Dăruiește naturii din energia ta” – promovarea mersului pe bicicletă prin organizarea turului Iașului pe bicicletă.
Parteneri: Probikeaddiction, ClubuI de Ciclism și Ecologie IașiBike și Iași Club de Biciclete.
Orele 18.00 – Plecare din fața Palatului Culturii pe traseul Bulevardul Anastasie Panu – Bulevardul Independenței – Fundație – Bulevardul Carol I – Aleea Grigore Ghica Vodă – Rond Agronomie

Retur : Rond Agronomie – Aleea Grigore Ghica Vodă – Bulevardul Carol I – Fundație – Strada Gavriil Muzicescu – Ștefan cel Mare și Sfânt
Orele 20.00 – Sosire în fața Primăriei Municipiului Iași.
–  Stingerea luminilor în intervalul orar 20.30-21.30. Se va stinge iluminatul public în zona pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt, fațada Primăriei Municipiului Iași și Mănăstirea Trei Ierarhi. Zona din fața Primăriei Municipiului Iași va fi amenajată cu lampioane decorative din hârtie, baloane luminoase gonflate cu heliu.
– Recital unplugged cu artiștii ieșeni Essenza Quartet, Ciprian Cotruță și Claudiu Bursuc-Cârstean în intervalul orar 20.30-21.30.
– Marşul Lumânărilor organizat de Liga Studenților de la Filosofie Iași. Acesta va avea începe la 19:30 din faţa corpului A al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi urmând deplasarea către Primăria Municipiului Iași.

 

Moinești

Ora Pământului va fi marcată printr-o sesiune de fitness urban – mișcare în aer liber la lumina lumânărilor, organizată de AICR Moinești în parcul Băi. 

Wheel Club organizează turul orașului pe bicicletă. Startul se dă la Parcul Băi, la 20:30.

 

Oradea

Rotaract Oradea va organiza in Piața Unirii un set de momente dedicate :vor fi expuse ca in fiecare an Gulgutele luminoase, moment de dans (flashmob), concert de Jazz in aer liber.

 

Panciu

Orașul organizează acțiuni de protejare a mediului pe tot parcursul lunii – ecologizări, colectare de deșeuri, acțiuni de informare. Pe 19 martie se va întrerupe iluminatul public între 20:30-21:30. Astroclubul Panciu organizează o seară de observații astronomice in Liceul Teoretic Ioan Slavici, mansarda corpului L.  

Alte evenimente vor avea loc în Parcul Central, începând cu 20:30.

 

Piatra Neamț

Primăria Piatra-Neamt, în parteneriat cu asociația Sens Civic organizează un eveniment la Turnul lui Ștefan cel Mare, începând cu 20:30. In timpul evenimentului iluminatul public și arhitectural din zona Curtea Domnească va fi oprit.

 

Reșița

Asociaţia Euroland Banat şi Fundaţia Metarsis se alătură şi în acest an gestului simbolic de Earth Hour. Primăria Reşiţa va stinge lumina în centrul oraşului, iar cele două organizații se vor întâlni la un jam session la lumânare la Librăria Semn de carte împreună cu voluntari, iubitori de muzică bună şi de activităţi non-formale.

 

Roșiorii de Vede

Ora 20:30 – Stingi și tu lumina? – stingerea iluminatului public stradal și în sediile unor instituții reprezentative: Primăria Municipiului Roșiorii de Vede; Direcția pentru Cultură, Educație, Creație și Sport (la structurile sale: Casa de Cultură a Municipiului Roșiorii de Vede, Biblioteca Municipală „Gala Galaction”, Muzeul de Istorie „Petre Voivozeanu”, Centrul Cultural, Centrul Cultural Multifuncțional „Alexandru Popescu Tair”); Parcul Central; Monumentul Eroilor din fata Primariei; alte instituții publice; unități de învațământ; agenți economici; etc.

20:30 – 21:00 – Lumina pentru viitor – editia a III a – invitație la mișcare pentru toți roșiorenii de toate vârstele, pe traseul: Grădina publică (fântâna arteziană) – Str. Carpati – Str. Rahovei – Str. Dunarii – Primăria Municipiului Roșiorii de Vede.

21:00 – Împreună salvăm Planeta Pământ! – spectacol muzical-coregrafic susținut de membri ai Cercului de Muzică al Centrului de Cultură coordonați de Tedy Stângă, precum și de elevi din scolile și liceele roșiorene. Locul: Platoul din fata Primariei Municipiului.

21:30 – Aprinderea luminilor în oraș.

 

Sibiu

La ora 20.00 ne întâlnim la Sala Thalia, ne organizăm și la ora 20.30 plecăm să biciclim timp de o oră, pe traseul Gheorghe Lazar, B-dul Corneliu Coposu, Strada Bilea, Strada Semaforului, Strada Rahovei, Strada Mihai Viteazu, Calea Cisnadiei, Strada Siretului, se coboară pe toată Calea Dumbrăvii până la Ibis, se urcă până aproape de Continental Forum , B-dul Spitalelor până la Maternitate și urcăm la Sala Thalia unde ne regrupăm.

Muzeul Național Brukenthal va întrerupe iluminatul timp de o oră, iar Muzeul de Istorie Naturală debutează un proiect de pedagogie muzeală dedicat Earth Hour.

 

Slobozia

Dimineața, de la 10:30, Parcul Ialomița Găzduiește Turul bicicletelor. De la 20:30 în Piața Unirii are loc un concert susținut de Fanfara Municipiului.

 

Târgu Mureș

Echipa Adventure Life – Tîrgu Mureş invită comunitatea la Platoul Corneşti, cu biciclete, trotinete, role, în alergare sau într-o simplă plimbare.

 

Tulcea

În perioada 15 martie-15 aprilie are loc o campanie de plantare de sălcii.

Pe 19 martie, de la orele 11:00, Primăria organizează o plimbare cu biciclete și role in Parcul Ciuperca.  Seara, în Piața Civică va avea loc o campanie de colectare de becuri uzate, un flashmob, observații astronomice.

Organizatori sunt: UAT Municipiul Tulcea, Asociația Euro Tulcea, ARBDD, Școala Gimnazială nr. 12.

 

Turda

Pentru a promova ideea mobilităţii urbane durabile şi pentru a propune o alternativă viabilă la transportul urban, un grup de biciclişti turdeni, coordonaţi de Fundaţia „Potaissa”, vor marca „Ora Pământului” printr-un tur nocturn pe bicicletă.

Traseul este: Piaţa 1 Decembrie 1918 – str. Andrei Şaguna – str. Ghe. Lazăr – str. Axente Sever – str. Castanilor – Piaţa Republicii – Piaţa 1 Decembrie 1918 – str. Libertăţii – sens giratoriu – str. Libertăţii – retur Piaţa 1 Decembrie 1918.

 

Vaslui

De la 20 :30, după stingerea luminilor, Fanfara Rotaria va susține un concert, iar vasluienii sunt invitați să joace „Baba oarba desenează”.

 

Iluminatul se va întrerupe simbolic și în orașele:  Alba Iulia, Aiud, Bacău, Baia Mare, Băile Tușnad, Botoșani, Cluj-Napoca, Focsani, Galați, Horezu, Mizil, Miercurea Ciuc, Reșița, Satu-Mare, Salonta, Sibiu, Sighișoara, Timișoara.

 

La București se vor stinge luminile la: Palatul Parlamentului, Muzeul Național de Istorie a României, British Council.

 

Dintre retailerii alimentari din România, Auchan, Carrefour, Kaufland și Mega Image au decis să se alăture Orei Pământului prin stingerea liminilor neesențiale din magazine și parcări și îndemnuri către clienți și angajați să participe la eveniment.

 

Floria a anunțat că site-ul va fi închis de Ora Pământului și nu vor prelua comenzi în acel interval. Floria donează 1% din valoarea fiecărui buchet cumpărat către proiectele WWF de protejare a naturii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top