Mâine, 28 martie, la ora locală 20.30, stingem luminile pentru Pământ, alături de alte peste două miliarde de oameni. E Ora Pământului, ora în care oamenii care iubesc natura și care sunt preocupați de problemele de mediu actuale se strâng împreună pentru a transmite un mesaj comun forurilor de decizie de pe tot globul. În România aproape 40 de orașe sărbătoresc Ora Pământului, la îndemnul WWF-România, care a inițiat campania și o derulează în peste 150 de țări.
Dăruiește naturii din energia ta, un îndemn care a mobilizat întreaga țară
România a demonstrat în fiecare an că cetățenii ei sunt interesați de mediu din ce în ce mai mult și că sunt dispuși să se implice în activități durabile, că sunt dispuși să acționeze și la nivel individual sau în cercuri apropiate pentru a da un exemplu și altora că schimbarea comportamentului față de natură este posibilă și la îndemâna oricui.
Anul acesta mesajul și îndemnul nostru pentru comunitatea Earth Hour este „Dăruiește naturii din energia ta”. Îi invităm pe români să stingă luminile în case și să participe la evenimentele Earth Hour din orașul lor.
Aproape 40 de orașe au răspuns apelului și au organizat evenimente extrem de creative dedicate Orei Pământului, Lista evenimentelor din țară se găsește aici. Dacă vreun oraș nu se regăsește în această listă, îi invităm pe români să iasă la o alergare nocturnă, la o tură cu bicicleta sau o simplă plimbare simbolică prin oraș, împreună cu prietenii, vecinii, familia, colegii. În loc să consumăm energie acasă, putem alege să dăruim propria energie, în aer liber. Se mai pot organiza seri de poezie și muzică unplugged, picnicuri nocturne (dacă vremea permite), jocuri tip board games la lumina lumânărilor, cine festive și alte activități creative.
Manifestările din țară cuprind crosuri, marșuri și flashmob-uri (precum cele din Aiud, Botoșani, Călan, Ploiești, Vaslui sau Tulcea), exerciții în aer liber, cântări și dansuri, concerte de fanfară (ex. Sighișoara), evenimente tematice în restaurante și cafenele, campanii de reciclare și activități educative în școli și licee, tururi cicliste (precum cele din Craiova, Salonta, Brăila, Turda sau Mediaș) acțiuni de ecologizare (ex. Focșani), observații astronomice (ex. Panciu) și expoziții (ex. Roșiorii de Vede), proiecţii de filme tematice, animaţii stradale (ex. Râmnicu-Vâlcea).
Castelul Peleș va stinge cele peste 3000 de corpuri de iluminat, la fel și Muzeul Bruckenthal din Sibiu, Opera Națională din București, Ateneul Român, Muzeul „Grigore Antipa” din București, Muzeul Național de Artă, Muzeul de Istorie și Palatul Parlamentului. Numeroase alte instituții culturale din toată țara vor stinge, de asemenea, luminile și vor organiza evenimente tematice.
Earth Hour în Capitală
În București, ne dăm întâlnire la 19:30 în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle. Începem prin a genera energie prin mişcările LIMITLESS Total Body Makeover, timp de jumătate de oră. Antrenorii LIMITLESS, împreună cu ambasadorul Earth Hour Zoli TOTH vor face o demonstrație de exerciții fizice ușoare, ce se vor putea executa pe loc. Recomandăm să veniți îmbrăcați lejer/sport, pentru a putea participa la exercițiile de grup.
La orele 20:00 ne pregătim pentru stingerea iluminatului electric – aprindem florile de lumină, lumânări gigantice produse cu migală de Asociația Ateliere Protejate. La 20:30, după numărătoarea inversă, stingem luminile din jur și trăim Ora Pământului. Mişcăm curenţii de aer şi producem sunete de percuţie, alăturând focul plin de vigoare, cu un moment artistic integrat de tobe şi lumină, împreună cu drum ‘n’ fire (moment cercle) feat. Emi & Lazy shadows. Vom avea și câteva biciclete Pegas care se pot închiria gratuit pe durata evenimentului. În același timp, Adevărații VeloPrieteni și Skirt Bike plănuiesc o tură pe biciclete dedicată Orei Pământului. Punct de întâlnire: Parcul Izvor, orele 20:15, punct de sosire: Parcul Herăstrău (direct în toiul petrecerii noastre), orele 21:00. După ce ne strângem toți, intenționăm să facem o fotografie mare, de grup, pe care să o trimitem la Earth Hour Global, pentru a fi incluși în tabloul internațional de manifestări. În acest sens, rugăm participanții să vină cu o lumânare de acasă.
Earth Hour va fi marcat și în cele trei Capitale Earth Hour România desemnate în anii trecuți, după cum urmează:
– Bistrița, Capitala Earth Hour 2012: programul începe la ora 20:00, în zona pietonală Liviu Rebreanu, cu un spectacol al gulguțelor susținut de voluntarii Asociaţiei „Cercetaşii bistriţeni”, urmată de premierea pentru două concursuri eco, iar in intervalul 20:30-21:30 vor avea loc proiecții luminoase și crosul „Aleargă pentru pământ”, cu participarea unor sportivi medaliați la campionate naționale și internaționale, pe traseul Piaţa Centrală (spatele scenei) – str. Gh. Şincai – str. M. Eminescu – b-dul Republicii (cu blocarea circulaţiei) – str. B. Şt. Delavrancea – Str. Dornei (cu blocarea circulaţiei) – Piaţa Centrală (spatele scenei).
– Timișoara, Capitala Earth Hour 2013: municipalitatea împreună cu Casa de Cultură organizează în Piaţa Victoriei, începând cu ora 19.00, concerte cu Pragu’ de Sus și Trupa Box Office. Între 20:30-21:30 va fi stins iluminatul public şi arhitectural îndiverse puncte centrale din oraș. În acest timp, dacă vor fi condiţii meteorologice favorabile, vor avea loc observaţii astronomice cu Astroclubul Antares. Totodată va avea loc şi un spectacol cu foc intitulat „Trei” susţinut de artistul de stradă Raluca Ilaş si organizat cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara.
– Satu Mare, Capitala Earth Hour 2014: Primăria Satu Mare și Asociația ACT4U, împreună cu Asociația E.K.E și Asociația STEA organizează jocuri ale copilăriei, un flashmob, quiz-uri pentru copii, ateliere de creaţie (modelaje din lut sub diferite forme, sculptură în lemn, origami și face painting), un Critical Mass – o ieșire cu bicicletele prin tot centrul orașului (loc de întâlnire: P-ța Libertății, în parcarea din fața Catedralei Romano-Catolice la ora 14), confecționare și lansare de zmeie, lansare de lampioane și muzică în Piața 25 Octombrie.
Pe lângă evenimentele mici și mari organizate de municipalități, instituții locale de învățământ și ONG-uri/asociații locale, un număr mare de centre și instituții culturale, clădiri emblematice și instituții publice vor marca Earth Hour prin întreruperea iluminatului. Printre acestea se numără Palatul Parlamentului, Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național Grigore Antipa, Muzeul Bruckenthal, Castelul Peleș, Opera Națională București și Ateneul Român, British Council sau Biblioteca Centrală Universitară.
Earth Hour zi de zi
Earth Hour este momentul în care ne putem hotărî să reciclăm, să mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, să facem dușuri mai scurte, să trecem la sursele regenerabile de energie sau să ne schimbăm obiceiurile de consum, bazat mai mult pe nevoi decât pe dorințe create artificial prin trucuri de marketing și acordând mai mult loc în coșurile noastre de cumpărături produselor responsabile – tradiționale, ecologice sau certificate FSC, ce atestă proveniența din păduri gestionate responsabil. Pentru idei de trai în armonie cu natura vizitați www.ora-pamantului.ro, secțiunea 60+.
Pentru a afla noutăţi despre campania internaţională accesaţi www.earthhour.org.
Partenerii care s-au alăturat până acum campaniei de anul acesta sunt Europa FM, Think Digital, Asociația Municipiilor din România, Bucharest Running Club, LIMITLESS, Floria, Adevărații VeloPrieteni, Skirt Bike, Bicicletele Pegas, Dizainăr, DRUMnFIRE, Lazy Shadows, Mail Agent, Ecotic, Zeppelin și România Pozitivă.
Mulțumim pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentelor și întreruperea luminilor: Primăria Municipiului București, Comisia de Mediu din cadrul Camerei Deputaților, ALPAB și Luxten.